siyaset

BÖLÜM TANITIMI

Amasya Üniversitesi Merzifon İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 03.03.2017 tarihli ve 16317 sayılı yazısı gereği; açılan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümüne bağlı “Siyaset Bilimi Anabilim Dalı” ve “Kamu Yönetimi Anabilim Dalı” olmak üzere 2 anabilim dalı bulunmaktadır. Bölümümüz 2020-2021 Eğitim-Öğretim döneminde 1 doçent, 3 Dr. Öğretim Üyesi, 2 Araştırma Görevlisi ve 51 lisans öğrencisiyle Eğitim-Öğretim faaliyetlerine başlamıştır.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümümüzün temel amacı akademik birikimi ve analitik düşünme yetisi yüksek, nitelikli insanlar yetiştirmektir. Zira bölüm mezunları başta devletin bürokratik kadrolarında uzmanlık gerektiren alanlar olmak üzere, çeşitli yerel yönetim kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve özel sektörde istihdam edilmektedirler. Kaymakamlık, İdari Hakimlik, Gelir Uzman Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı Meslek Memurluğu gibi gözde alanlar ilgili bürokratik kadroların en çok bilinenleridir. Bölüm mezunları bütün bu iş alanlarına ek olarak akademik kariyer fırsatlarını da değerlendirebilmektedirler.

Bu istihdam alanlarını dikkate aldığımızda, akademik birikimi analitik düşünmeyle birlikte değerlendirebilen nitelikli insanlara duyulan ihtiyaç belirgin hale gelmektedir. Bu ihtiyacı karşılamayı amaçlayan lisans programımız, öğrencilerine dört yıllık lisans eğitimleri sürecinde ilgi alanlarına ve mesleki tercihlerine yönelik donanım kazanabilecekleri bir müfredat oluşturmaya çalışmıştır. Bölümde hazırlık sınıfı ve staj uygulaması bulunmamaktadır. Günümüzde çeşitli iş alanlarındaki rekabetin giderek arttığını dikkate aldığımızda dört yıllık bir lisans programının öğrencilere sunduğu akademik ve pratik içeriğin ne kadar yeterli olduğu bir soru işareti olarak kalmaktadır. Bu nedenle öğrencinin lisans eğitimi sürecindeki ilgi ve gayreti, mezuniyeti sonrasında başarılı olabilmesi için ciddi bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada bölümümüz akademik kadrosu, öğrencilerine akademik ilgilerinden mesleki tercihlerine kadar uzanan çeşitli konularda rehberlik yapmaktan memnuniyet duyan, öğrenci odaklı bir yaklaşımı benimsemektedir. Ayrıca bölümümüz öğrencileri “Havacılık Yönetimi” ve “İktisat” bölümleri lisans programlarıyla yandal ve çift anadal eğitimi alma imkanına sahiplerdir.

Amasya Üniversitesi Merzifon İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Amasya’nın şirin bir ilçesi olan Merzifon’da, Taşan Dağı eteklerinde Yakacık Yerleşkesi’nde sizleri beklemektedir.